Hari ni terasa nak makan cok kembong plak la. Cok Kembong atau cucur manis nama saintifiknya..kikikiki.
Teringat kecik2 dolu.. mak selalu buatkan.. tapi cok kembong mak lagi sedap. kenapa panggil cok kembong ek.. cucur kembong. haa.. sebab cuba kalau kite jemput dia n goreng dia, dia akan kembong sebulat2 nya..comel... dan kalau kena cara jemputnya .. memang cantik.
Ni hasil buatan tangan saya, tak berapa comel tapi sedap sangat.nyam3.
Saya ambil resepi ni dari blog http://izahdaut.blogspot.com/2011/10/cucur-bom-manis.html
Sumber : daun_kesum@Jurnal Alkiram
sumber: annaqawina
Bahan :
1 sdt yis
1 cawan tepung gandum
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng.
Panaskan minyak masak.
Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng.
Hidangkan.
Selamat ber cok kembong ye puan-puan.
0 comments:
Post a Comment